За нас
     

Областна администрация Хасково е юридическо лице с административен център - град Хасково. Тя се ръководи и представлява от Областния управител. При осъществяване на своята дейност Областният управител се подпомага от двама заместник-областни управители и от областната администрация.

 

Едноличен орган на изпълнителната власт в областта е Областният управител, който осъществява държавното управление по места и осигурява съответствие между националните и местните интереси при провеждане на регионалната политика, осигурява законността и обществения ред и осъществява административен контрол.

           

Основните правомощия на Областния управител са свързани с провеждане на държавната политика в областта, координация работата на органите на изпълнителната власт и на техните администрации на територията на областта и взаимодействието им с местната власт; осигуряване съответствие между националните и местните интереси, организиране разработването и изпълнението на областни планове, стратегии и програми за регионално развитие, осъществяване взаимодействие с органите на местното самоуправление и местната администрация; опазване и защита на държавната собственост на територията на областта; упражняване на контрол по законосъобразността на актовете и действията на органите на местното самоуправление и местната администрация.

           

Заместник-областните управители на област Хасково подпомагат областния управител и работят по определени секторни политики. Те са председатели на създадените съвети и комисии към администрацията.

           

Главния секретар осъществява управление, контрол и координация на  дейността на администрацията и нейните служители.

           

Експерт „Връзки с обществеността” отговаря за осигуряване публичност и информираност на обществеността по отношение дейността на администрацията, инициативи на областния управител и по-значими събития.

           

Дирекциите в Областна администрация Хасково са разделени на обща - Дирекция „Административно - правно обслужване, финанси и управление на собствеността” и специализирана администрация - Дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост”.

           

Област Хасково се намира на прехода между Европейския съюз и южната ни съседка Турция. След приемането на България в Европейския съюз като пълноправен член през 2007 г. област Хасково се превърна във външна граница за ЕС. По инициатива на Областния управител на Хасково на ГКПП „Капитан Петко Войвода” беше организирано честване по повод приемането ни в ЕС и поставен монумент, отразяващ знаменитото събитие.

           

След присъединяването на България в ЕС бе подобрена част от съществуващата инфраструктура на граничните пунктове с Гърция и Турция, като за координацията и управлението на тези дейности и осигуряване ежедневното функциониране отговаря Областния управител на област Хасково. В резултат на тези дейности и на внедрените информационни системи и ресурси се наблюдава подобряване на контролно-пропускателния режим през ГКПП с Гърция и Турция. Присъединяването ни към Европейската икономическа общност предостави още една възможност за развитие на област Хасково, а именно свободното движение на човешки ресурси, капитали, услуги и стоки, което улеснява извършването на търговски операции между България и Гърция, а от там и стимулиране на регионалната икономика. За опазване външната граница на ЕС отговаря отдел „Отбранително-мобилизационна подготовка” при Областна администрация Хасково. Други негови функции са свързани с опазване здравето и живота на населението от областта, както и предприемане на своевременни мерки при кризисни ситуации – наводнения, пожари и др. За целта е учреден Областен съвет за сигурност и управление при кризи. При възникване на кризи в трансгранчния район Областния управител на Хасково поддържа постоянни контакти с областните управители на Гърция и Турция с оглед превенция и защита на населението в района и своевременно предотвратяване на създалата се ситуация. За това говорят многобройните срещи и участия на Областния управител в кризисните щабове на засегнатите области.

Един от постигнатите значими резултати през 2008 г. е придобиване на собственост върху сградата, в която в момента се помещава администрацията. В резултат на това започна цялостно обновяване и преоборудване съгласно европейските стандарти. Въведено е обслужването на едно гише, с цел подобряване достъпността и качеството на обслужване на гражданите и хората с увреждания. Придобиването на собствеността има още един положителен аспект, а именно създаване на едно гише за обслужване на гражданите от териториалните структури на изпълнителната власт. Областна администрация Хасково разполага със зала за конференции и семинари с модерно оборудване и голям капацитет, поради което е една от най-предпочитаните за провеждане на значими мероприятия  и събития в града.

 

От значителна важност за областната администрация са хората с увреждания, малцинствените и етническите групи. За целта е създаден Областен съвет за социално включване на хора с увреждания като консултативен орган към областната администрация, за осъществяване на координация, консултация и сътрудничество при провеждането на политиката на интеграция на хора с увреждания на областно ниво. В тази връзка бяха оборудвани три работни места за хора с увреждания, с което Областна администрация Хасково се нареди сред първите администрации в страната по дял на работните места за хора с увреждания. По отношение разрешаването на въпроси и проблеми, свързани с малцинствените и етническите групи от областта и тяхната интеграция в обществото съществува Областен съвет по етнически и демографски въпроси.

           

С присъединяването на страната ни към Общността гражданите на Република България са и европейски граждани и съответно имат права и носят задълженията според правото на ЕС. Съществуващият отдел при Областна администрация Хасково – „Административно-правно обслужване” предоставя консултации за правата и задълженията на българските граждани в контекста на ЕС, разглежда жалби и заявления и изготвя становища по различни граждански въпроси.

           

Развитието на областта представлява един от приоритетите на Областна администрация Хасково. За целта е изготвена Стратегия за развитие на област Хасково за периода 2005-2015 г. и е учреден Областен съвет за развитие, в който са включени кметовете от областта, председателите на общински съвети и социално-икономическите партньори от областта. Една от основните функции на съвета е утвърждаване и координиране на приоритетни за развитието на областта проекти. Към областния съвет за развитие е създадена и ефективно функционира Комисия по заетост.

 

Дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост” работи по въпроси, свързани с  управлението и опазването на държавната собственост – актуване и деактуване на имоти държавна собственост, поддържа връзки с международни организации, с региони и области в страната и чужбина, разработва и реализира съвместни проекти по национални програми, програми на Общността, координира и подпомага дейността на териториалните звена на органите на изпълнителната власт и на общинските администрации. Друг съвет с важно значение е Областния експертен съвет по устройство на територията, чийто основни функции са разглеждане и приемане на устройствени схеми за територията на областта, инфраструктурни проекти с надобщинско и регионално значение.

             

По инициатива на г-жа Райна Йовчева през месец март 2007 г. бе учреден Съвет за  координация към Областния управител. Членове на съвета са представители на териториалните структури на изпълнителната власт в областта. Целта на съвета е подобряване на координацията и решаване на възникнали въпроси и проблеми между децентрализираните структури.

 

През последните години Областна администрация Хасково акцентира върху развитието на туризма. За целта администрацията участва на престижно туристическо изложение в Истанбул, Турция, изготви туристически брошури за популяризиране на туристическия потенциал съвместно с български и гръцки публични и неправителствени организации  и реализира съвместни трансгранични проекти в сферата на туризма. В тази връзка през месец октомври 2008 г. Областна администрация Хасково кандидатства с проект „Експертното Сътрудничество между Регионите в Европа Генератор на Инициативи за Обмен на Ноу-хау и Инновации” пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007 -2013 г., като партньор по проекта е Областна администрация Корфу, Република Гърция.

Значението на трансграничното сътрудничество за Областна администрация Хасково се доказва с участието на Областния управител в Мрежата на областните управители в град Орестиада, Гърция. В мрежата са включени областните управители от пограничните области на България, Гърция и Турция. В рамките на регулярните заседания се разглеждат въпроси, касаещи трите страни, както и бъдещето сътрудничество и развитие на трансграничния регион.

           

Областна администрация Хасково осъществява активно международно сътрудничество с региони от Испания, Англия, Австрия, Гърция, Турция, Франция и др. Област Хасково е побратимена с Шатурски район на Московска област – Русия и Луганска област в Украйна. Администрацията работи в тясно сътрудничество с много области на територията на страната, общински администрации и неправителствени организации, както и с различни международни институции.

           


Рекординг © 2008 •     |   начало     |    за нас     |     за проекта      |     програма     |     контакти